Skaisto Skatu Aģentūra
Usma un Moricsala

Usma un Moricsala


Sestdiena, 23.05.2020.

Pēc vējiem un lietiem bija ļoti silta, saulaina diena. Pa ceļam dzeltenie rapšu lauki un ziedošās ābeles Kurzemes reljefā bija tik ļoti izteiksmīgas un acīm tīkamas.. Noskaņojums bija labs. Viss gāja pēc plānotā laika.

Iederējās parunāt par Āriju Elksni un personām viņas dzīvē. Otrs temats par Puzes un Zlēku mācītājiem - Moricsalas pētniekiem!

Bukdangu saimniece Iveta ir ļoti jauka, atsaucīga. Domāju, brauciens ar motorlaivu pat bija labi, eksluzīvāks! Apbraucām Viskūžu salu - Latvijas lielākā ezera sala, piebraucām pie Moricsalas teritoriālajiem ūdeņiem. Šobrīd īstais zaļums, salām ļoti niansēta zaļā krāsa. Īstais laiks šim maršrutam!

Morica kuģītis esot sabojājies, tā Iveta izteicās. Ceļš uz Bukdangām 4 km puteklis, bet bija labs. Pusdienas var pasūtīt arī tur; zušus un citas zivis kādreiz korporatīviem braucieniem, zupu no 3,50 €.

Viesošanās pie Harinas. Viņa roku salauzusi! Sadegusi bibliotēka 3000 grāmatas utt. Kādu bībeli izglābusi, jā, tā viņas māja bija tā garā koka māja..

Harina bija smaidīga, viņa pateica tūristiem, ka visur nav nopļauta zāle, jo bijis ugunsgrēks. Pļavā bija izpļauts celiņš, bet pati pļava skaistos ziedos! Tāpēc skaistas puķu bildes.

Pusdienas bija ļoti gardas un šoferis Māris teica - dabīgas. Lieli katli ar divām zupām. Bija gulašzupa un ķirbju krēmzupa. Harinas meitai šobrīd ļoti patīk gatavot desertus un mums bija biezpienkrēms ar zemeņu mērci un piparmētru. Bija stāsts par ugunspuķu fermentēšanu, jo bija ugunspuķu tēja, arī kafija, ūdens ar piparmētru.

Pārsteidzoša bija informācija par peldlīdzekļiem pretī Moricsalai. Viņi ir uztaisījuši plostus uz kuriem ir naktsmītnes.
Šobrīd viena Bebru māja un otra - Gulbju māja. Būs vēl. Viņi maksā - saputrošos - ezera atspulga virsmas nodokli!? Nebijām neviens tādu dzirdējuši, bet otro gadu tas ir 1200 € gadā!!!

Popes 23 māju muižas komplekss, parks un kapenes ar estrādi.
Popes biedrība strādā ražīgi un tur viss ir iespaidīgi. Var braukt ik pēc laika, jo atkal kaut kas izdarīts un vērts apskatīt. Anita - vēstures skolotāja stāsta interesanti, ļauj muzeja eksponātus paturēt rokās. Tūristiem tas ļoti patika.  23.maijā Gunāram Cilinskim dzimšanas diena, Popes gide stāsta, ka muižas telpās uzņemta Cilinska filma "Tavs dēls". Tur vēl lustūzis - saistība ar Piltenes arhibīskapu un barona Bēru - cūku kūts, zirgu stallis.

Blāzma, Puze un Puzenieki.
Gide mūs izaicināja uz vārdu spēli. Kādus vārdus lieto vietējie. Bija interesanti! Puzes un Puzenieku muižas dabā... bēdīgāk. Bet stāsti par J.Rozentālu un A.Niedru. Dienas tēmas sasaukšanās ar Puzes baznīcā kalpojošo mācītāju Kavalu un viņa kapu pie Puzes baznīcas.

Visi bija siltuma, dabas skaistuma  un patīkama noguruma pārņemti!